08:00-18:00   |   info@fidandeposu.com
1500 TL ve Üzeri siparişlerinizde KARGO ÜCRETSİZ
BİLGİ ALMAK İÇİN; +90 232 700 22 00
Siparişleriniz İçin Meyve Fidanları Hakkında Bilgi İçin Süs Bitkileri Hakkında Bilgi İçin
:1 :2 :3
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ
09.02.2022

ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ

Zeytin ağacının ömrü ortalama 300-400 yıldır bazı bölgelerde 1000 yıla kadar yaşayan ağaçlara da rastlanmıştır. Zeytinler belli bir büyüklüğe eriştikten sonra kök sistemlerinde oluşan yumrular sayesinde kendilerini yenileyebilmekte ve bu sayede uzun yıllar yaşayabilmektedirler.Zeytin ağaçları güneşi sever ve güneş ışığının bol olduğu yerlerde daha iyi gelişim gösterir. Zeytin ağacı için toprak verimliği de çok önemlidir. Verimi arttırmak için kültürel önlemler düzenli olarak yapılmalıdır.

Tatlı Çelikle Üretim

Zeytin yaprakları ve kökleri dışında, bütün vejetatif aksamlarıyla üretilebilen bir ağaçtır. Vejetatif çoğaltma; çelik, yumru, sürgün gibi parçaların köklendirilmesi ile yapılan bir üretimdir. Bu metodla her fidan kendi genetik vasıflarını devam ettirir.

Aşı İle Çoğaltma

Yabani ya da kültür çeşitlerinin çekirdeklerinden elde edilen zeytin fidelerine delice denir. Delicelerin kök sistemleri kuvvetli gelişmiş olduğundan dolayı topraktaki su ve mineralin eksikliğinde dayanıklılık gösterirler. Deliceye aşılama yapıldığı taktirde delice üst kısma aşılanan çeşitte bir farklılık oluşturmaz.

  

Sıcaklık

Zeytin ağaçlarının yıllık ortalama sıcaklık isteği 15-20°C’dir. Kış aylarında havaların erken ısınmasıyla zeytin ağaçları erken uyanır, havaların tekrar soğumasıyla ağaçlarda zararlanmalar oluşur. Kuzeye bakan meyilli alanlardaki zeytinliklerde gece gündüz arasındaki sıcaklık farklılığından sürgünlerde zararlanmalar oluşabilir. Hava sıcaklığının minimum

-7°C’nin altına indiği durumlarda soğuğun şiddetine ve ağacın yaşına göre zararlanmalar görülebilir. Bu zararlanmalar sürgün ucundan başlayarak soğuk şiddetine göre kök sitemine kadar gider. Mayıs-Haziran aylarında maksimum sıcaklığın 40 °C’ye geldiği durumlarda çiçeklenme ve meyve tutumu olumsuz etkilenir buda boncuklu meyve oluşumuna, meyve gelişiminde ve verimliliğinde olumsuzluklara sebep olur. Bu dönemlerde ağaçlar sulanarak zarar en aza indirilebilir.

Yağış

Zeytinin yıllık yağış isteği 600-800 mm’dir. Kışın ve ilkbahar aylarında yağan yağmur toprak tarafından depo edilir. Zeytin ağaçları su gereksinimlerini toprakta depo edilen sudan karşılarlar buda ağaçların çiçeklenmesini ve meyve tutum oranını artırır. Meyve dökümünü azaltır.Zeytin meyvesinin daha iri ve kaliteli olması çekirdek sertleşmesi ve tanenin gelişmesi için suya ihtiyaç vardır. Yağışlarla karşılanamayan su sulama yapılarak karşılanır.  Dolu, kar gibi yağış türleri zeytinde zararlanmalara yol açtığı içi istenmez. Zeytincilikte istenmeyen bir diğer hava olayı da sisdir. Çiçeklenme döneminde tozlanmayı etkilediği için istenmez.

DİKİM ZAMANI

Saksılı ve tüplü zeytin fidanları dört mevsim dikilebilir. Çıplak köklü zeytin fideleri yılın belli dönemlerinde(Aralık- Nisan ayaları arasında) dikilebilir.

SULAMA

Zeytin fideleri ilk dikildiği yıllarda sulama yapılmalıdır çünkü fidanların toprağa kök geçirmeleri ve toprakta depo edilen sudan faydalanabilecek büyüklüğe ulaşmaları gerekir. Zeytin ağaçları yıllık yağışın 600-800 mm olduğu yörelerde toprakta depolanan su ile yaşamını devam ettirebilirler fakat çiçeklenme döneminde yağış olmaz ise ve sıcaklık fazla olursa su takviyesi yapmak gerekebilir aksi takdirde çiçeklerde dökülmeler görülür.

SOFRALIK ÇEŞİTLER

1)    Edremit(Ayvalık) Zeytini (yeşil sofralık)

2)    Memecik Zeytini(hem yeşil hem siyah sofralık)

3)    Domat Zeytini(yeşil sofralık)

4)    Çekişte Zeytini(yeşil sofralık)

5)    Ödemiş Eşek Zeytini(yeşil sofralık)

6)    Gemlik(Trilye) Zeytini(hem yeşil hem siyah sofralık)

7)    Halhalı Zeytini(yeşil sofralık)

8)    Manzalina Zeytini (yeşil sofralık)

9)    Sarıulak Zeytini(yeşil sofralık)

10) Tavşan Yüreği Zeytini(yeşil sofralık)

11) Saurani(savrani) Zeytini(yeşil sofralık)

    

YAĞLIK ÇEŞİTLER

1)    Koroneiki Zeytini 

2)    Sikitita Zeytini

3)    Arbosana Zeytini

4)    Arbequına Zeytini

5)    Haşebi Zeytini.                 

Blog Son Eklenenler
MUŞMULA FİDANI
Oldukça yararlı bir meyve olarak bilinen muşmula ağacının latince ismi Mespilus germanica olarak bilinmektedir. Gülgiller ailesine ait olan muşmula ağacına halk arasında döngel, tözgel ve beşbıyıkta denilmektedir.
KIŞLIK YAĞ
Kışlık yağlar, özellikle meyve ağaçları, üzüm bağları ve diğer tarım ürünleri için oldukça faydalı bir mücadele yöntemidir. Kışlık yağ olarak geçen mineral yağlar hastalıkların önlenmesi, bitkilerin kışa dayanıklı hale gelmesi ve en önemlisi zararlılarla mücadelede büyük rol oynar. Bu yağlar, ağaçların kabuklarına ince bir koruyucu tabaka şeklinde kaplar. 
BORDO BULAMACI
Karışık hobi bahçelerinde veya kapama meyve bahçelerinde fidanlarınızın değişen hava koşullarının sebeb olabileceği hastalıklardan koruma adına koruyucu ilaçlamalara başvurabilirsiniz. Koruyucu ilaçların başında da bordo bulamacı gelmektedir.
MEYVE AĞACI BUDAMANIN ÖNEMİ
Meyve ağaçlarının kısa zamanda ürün vermesini sağlamak ve onları uzun süre verim çağında tutmak amacıyla budama yapılmaktadır.
FARKLI TOPRAK TÜRLERİNİ ANLAMAK
Bütün topraklar eşit olarak yaratılmamıştır. Tıpkı insanlar ve bitkiler gibi topraklar da onları farklı yapan özelliklere sahiptir. Hangi tür toprağa sahip olduğunuzu bilmek onun verimliliğini ve eksikliklerini belirlemenize yardımcı olur. Toprak birçok elementten meydana gelse de toprağınızın türünü bilmek ona göre bitki yetiştirme seçmenizi sağlayacaktır.
HİNT İNCİRİ
Hint inciri kaktüsgiller   familyasında  sınıflanan  Opuntia   cinsinin tipik bir türüdür. Türkçede bu kaktüs türü için frenk inciri, frenk yemişi, dikenli incir ya da halk ağzında kaynanadili adları kullanılmaktadır.
SICAKLIĞIN BİTKİ GELİŞİMİNE ETKİSİ
Her bitkinin istediği bir sıcaklık değeri vardır.
Meyve fidanları kaç yaşında meyve verir?
Yeni dikilen meyve fidanının ne zaman meyve vereceği en çok merak edilen sorudur.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.