Hint inciri kaktüsgiller familyasında sınıflanan Opuntia cinsinin tipik bir türüdür. Türkçede bu kaktüs türü için frenk inciri, frenk yemişi, dikenli incir ya da halk ağzında kaynanadili adları kullanılmaktadır.
Anavatanı Amerika kıtasıdır. Ülkemizde en fazla Akdeniz Bölgesinde üretimi yapılıp diğer kıyı bölgelerimizde de yayılım göstermektedir.
Hint inciri, yüksekliği 5 m’ye kadar boylanabilen kaktüs formunda ana gövde ve yapraklardan oluşan bir bitkidir. Yapraklar 30 – 50 cm uzunluğunda, 20 – 30 cm genişliğinde ve 1-2 cm kalınlığındadır. Üzerinde ince uzun dikenleri ve tüyümsü küçük dikenleri bulunmaktadır. Çiçeklenme devresi Mart ayından Haziran ayına kadar sürmektedir. Çiçekleri, açık sarı – turuncu renkli ve gösterişlidir. Meyveleri ise etli, yumurta şeklinde, küresel ya da silindirik yapıda olup meyve kabuğu serttir. Meyvelerin rengi önceleri yeşil olup olgunlaştıkça çeşit özelliğine göre değişiklik göstermektedir.
Hint inciri, drenajı ve havalandırması iyi olan, kumlu – tınlı ve kireçli topraklarda iyi gelişim gösterir. 0°C altındaki sıcaklıklarda pek gelişim gösteremeyip soğuktan ve don olaylarından da etkilenen bir bitkidir. Bitki büyüdükçe su isteği azalmaktadır.
Hint incirinin içerisinde çok sayıda sert tohum bulunmaktadır ama tohumdan üretimi çok fazla tercih edilmemektedir. En yaygın çoğaltma yöntemi, gövde çelikleri(yaprakları) ile yapılan çoğaltmadır. Bu çelikler Mart-Nisan ayında alınır, köklendirilmesi yapılır ve ardından dikim işlemi gerçekleştirilir.
Dikimi yapılan bitkinin gerekli bakım koşulları sağlandığı taktirde 3-5 yıl sonra meyve alımı gözlenir ve 8-10 yıl sonra da tam verime ulaşılmış olur. Meyve hasadı ise Temmuz ayında başlayıp Ekim ayına kadar devam etmektedir. Meyve üzerinde tüyümsü dikenleri olduğu için çıplak elle değil koruyucu eldiven ya da ekipmanla toplanmalıdır.
Hint inciri, yüksek C vitamini içerdiği için bağışıklık sistemini güçlendirir, halsizlik ve yorgunluğa iyi gelir, kalp ve cilt sağlığını korur, saçları besler, kolesterolü de dengeleyen sağlıklı bir bitkidir.