08:00-18:00   |   info@fidandeposu.com
900 TL ve Üzeri siparişlerinizde KARGO ÜCRETSİZ
BİLGİ ALMAK İÇİN; +90 232 700 22 00
Siparişleriniz İçin Meyve Fidanları Hakkında Bilgi İçin Süs Bitkileri Hakkında Bilgi İçin
:1 :2 :3
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Meyve fidanları kaç yaşında meyve verir?
29.09.2023

Meyve fidanları kaç yaşında meyve verir?

Yeni dikilen meyve fidanının ne zaman meyve vereceği en çok merak edilen sorudur.

Meyve fidanların yetiştirilmesinde;

  • İklim farklılığı: Kış ayının kısa geçtiği bölgelerde soğuklama isteği kısa olan çeşitler seçilmelidir. Uzun soğuklama ihtiyacına sahip çeşitler yetiştirildiğinde yeterli soğuklama ihtiyacı karşılanmadığı için çiçeklenmede düzensizlikler ve gecikmeler görülür, meyve verimini ve kalitesini düşürür. Kış aylarının uzun geçtiği bölgelerde soğuklama isteği uzun olan çeşitler tercih edilmelidir. Soğuklama isteği kısa olan çeşitler bu bölgelerde yetiştirilmek istendiğinde ilkbahar erken donlarından etkilendiği için çiçekleri zarar görür ve meyve tutumunu kötü etkiler.

  • Toprak yapısı: Toprak yapısı, taban suyu ve toprak kökenli hastalıklara göre anaç seçimi doğru yapılmalıdır ki fidanın gelişimi istenildiği gibi olsun.

  • Çeşit farklılığı: Sert çekirdekli meyve ağaçları (kiraz, vişne, erik, kayısı, şeftali, nektarin…) meyve gözünü daha erken oluşturdukları için genelde dikiminden birkaç yıl sonra, yumuşak çekirdekli meyve ağaçları (elma, armut, ayva, muşmula, trabzon hurması…) meyve gözünü daha geç oluşturdukları için genellikle dikiminden 3-5 yıl sonunda meyve vermeye başlarlar.

  • Fidanın yaşı: Fidanların yaşları tarlaya dikildiği zamandan itibaren sayılmalıdır ve dikimlerinin yapıldığı yaş meyve alımında önemli etkendir. Genellikle 2 yaşında bahçe tesislerine dikimleri yapılır. Meyve ağaçlarının tam verime geçme dönemleri 5 yaşından sonradır.

  • Fidanın anacı: Meyve fidanları hobi amaçlı ve bahçe tesisi için dikim yapıldıklarında klasik anaçlı üretimlerde meyve verimi 4-5 yıl arasında, yarı bodur ve bodur anaçla üretimlerinde ise 2-3 yıl arasında meyve vermeye başlar. Yarı bodur ve bodur anaçlı meyve fidanları daha sık dikim yapılarak birim alandan klasik anaçlı fidanlara göre daha erken ve daha fazla meyve elde edilir.

Öncelikle fidan dikiminin kurallara uygun olarak yapılmasına dikkat edilmelidir. Büyümesi ve gelişimini devam ettirmesi için gerekli bakım koşulları sulama, gübreleme, hastalık zararlılara karşı zirai mücadele ve budamaları düzenli olarak yapılmalıdır.

Ağaçların sağlıklı bir gelişim gösterebilmesi, kaliteli ve düzenli meyve elde edebilmek için mutlaka düzenli sulamaya ihtiyaç vardır. İklime uygun meyve fidanlarını tercih ederek düzenli ve doğru bakım ile kısa bir süre içinde meyvelerinizi almaya başlayabilirsiniz.

Ağaç yetiştirmek emek, zaman ve sabır işidir.

Blog Son Eklenenler
HİNT İNCİRİ
Hint inciri kaktüsgiller   familyasında  sınıflanan  Opuntia   cinsinin tipik bir türüdür. Türkçede bu kaktüs türü için frenk inciri, frenk yemişi, dikenli incir ya da halk ağzında kaynanadili adları kullanılmaktadır.
SICAKLIĞIN BİTKİ GELİŞİMİNE ETKİSİ
Her bitkinin istediği bir sıcaklık değeri vardır.
Meyve fidanları kaç yaşında meyve verir?
Yeni dikilen meyve fidanının ne zaman meyve vereceği en çok merak edilen sorudur.
TRABZON HURMASI
Anavatanı Çin olan Trabzon hurması Japonya’ya getirilerek üretime başlanmış. Türkiye de ilk üretim tarihi bilinmemekle beraber uzun yıllardan beri yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ülkemizde trabzon hurması fidanlarının en fazla üretimi Akdeniz bölgesinde gerçekleştirilmektedir.Ayrıca Ege, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde de yetiştiriciliği yapılmaktadır.
KORONEİKİ(BODUR) ZEYTİN AĞACININ ÖZELLİKLERİ
Koroneiki zeytin fidanı Yunanistan menşeli bir çeşittir. Girit zeytini de denilmektedir. Yunanistan da zeytin yetiştirme alanlarının %50-60 ını oluşturmaktadır. Bodurluğa yatkın bir çeşit olduğu  için ülkemizde sık dikim için tercih edilmektedir. Dikim mesafesi 3,5 x 1,5 ve 2 x 4 m olacak şekilde yapılabilmektedir. Koroneiki zeytin fidanı normal ağaçlar gibi büyüme gösterir, ancak budamaya elverişli olup budama yaptıkça da küsmeyen bir ağaç türü olduğu için bu ağaca bodur ağaçta denilmektedir.
AYVA
Ayva, gülgiller familyasından olup İran’ın kuzeyi, Türkmenistan ve Kafkasya menşeili bir meyve ağacıdır. Türkiye de meyve olarak çok sevilmektedir. Genellikle   meyve bahçesi kurulumunda çokça tercih edilen çeşitlerden biridir. Bahçe kurulumunda klasik anaca  aşılı fidanlar 5x5 ve 6x4  olarak bodur olanlar ise 4x2-4x1 ve 4x4-4x5  olarak dikimi yapılabilmektedir.
FRENK ÜZÜMÜ
Frenk üzümü 1-1,5 metreye kadar boylanabilen, kış aylarında yapraklarını döken çalı formlu bir bitkidir. Yaprak yapıları avuç içine benzer şekildedir. Bitki saçak kök yapısına sahip olduğu için kökler çok derinlere inmez.
TAMARİLLO(AĞAÇ DOMATESİ)
Tamarillo , ağaç domatesi olarak da bilinen Güney ve Orta Amerika menşeili yarı tropikal bir meyvedir. Ilıman iklimler de kolaylıkla yetiştirilebilir.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.