Yeni dikilen meyve fidanının ne zaman meyve vereceği en çok merak edilen sorudur.
Meyve fidanların yetiştirilmesinde;
İklim farklılığı: Kış ayının kısa geçtiği bölgelerde soğuklama isteği kısa olan çeşitler seçilmelidir. Uzun soğuklama ihtiyacına sahip çeşitler yetiştirildiğinde yeterli soğuklama ihtiyacı karşılanmadığı için çiçeklenmede düzensizlikler ve gecikmeler görülür, meyve verimini ve kalitesini düşürür. Kış aylarının uzun geçtiği bölgelerde soğuklama isteği uzun olan çeşitler tercih edilmelidir. Soğuklama isteği kısa olan çeşitler bu bölgelerde yetiştirilmek istendiğinde ilkbahar erken donlarından etkilendiği için çiçekleri zarar görür ve meyve tutumunu kötü etkiler.
Toprak yapısı: Toprak yapısı, taban suyu ve toprak kökenli hastalıklara göre anaç seçimi doğru yapılmalıdır ki fidanın gelişimi istenildiği gibi olsun.
Çeşit farklılığı: Sert çekirdekli meyve ağaçları (kiraz, vişne, erik, kayısı, şeftali, nektarin…) meyve gözünü daha erken oluşturdukları için genelde dikiminden birkaç yıl sonra, yumuşak çekirdekli meyve ağaçları (elma, armut, ayva, muşmula, trabzon hurması…) meyve gözünü daha geç oluşturdukları için genellikle dikiminden 3-5 yıl sonunda meyve vermeye başlarlar.
Fidanın yaşı: Fidanların yaşları tarlaya dikildiği zamandan itibaren sayılmalıdır ve dikimlerinin yapıldığı yaş meyve alımında önemli etkendir. Genellikle 2 yaşında bahçe tesislerine dikimleri yapılır. Meyve ağaçlarının tam verime geçme dönemleri 5 yaşından sonradır.
Fidanın anacı: Meyve fidanları hobi amaçlı ve bahçe tesisi için dikim yapıldıklarında klasik anaçlı üretimlerde meyve verimi 4-5 yıl arasında, yarı bodur ve bodur anaçla üretimlerinde ise 2-3 yıl arasında meyve vermeye başlar. Yarı bodur ve bodur anaçlı meyve fidanları daha sık dikim yapılarak birim alandan klasik anaçlı fidanlara göre daha erken ve daha fazla meyve elde edilir.
Öncelikle fidan dikiminin kurallara uygun olarak yapılmasına dikkat edilmelidir. Büyümesi ve gelişimini devam ettirmesi için gerekli bakım koşulları sulama, gübreleme, hastalık zararlılara karşı zirai mücadele ve budamaları düzenli olarak yapılmalıdır.
Ağaçların sağlıklı bir gelişim gösterebilmesi, kaliteli ve düzenli meyve elde edebilmek için mutlaka düzenli sulamaya ihtiyaç vardır. İklime uygun meyve fidanlarını tercih ederek düzenli ve doğru bakım ile kısa bir süre içinde meyvelerinizi almaya başlayabilirsiniz.
Ağaç yetiştirmek emek, zaman ve sabır işidir.