Oldukça yararlı bir meyve olarak bilinen muşmula ağacının latince ismi Mespilus germanica olarak bilinmektedir. Gülgiller ailesine ait olan muşmula ağacına halk arasında döngel, tözgel ve beşbıyıkta denilmektedir. Muşmula ağacı çoğunlukla Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yetişmekte olup çeşitli iklim koşullarına da uyum sağlamaktadır. Belirli sıcaklık aralıkları ve mevsimsel değişiklikler, bitkinin sağlığı ve meyve verimi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Aşırı kuraklık veya aşırı sulama ağacın sağlığına zarar verebilir. Muşmula ağacı tam güneşi sever ama yarı gölgeli alanlarda da rahatlıkla yetişebilmektedir.
Muşmula fidanları iyi drene edilmiş, organik madde bakımından zengin, kumlu-killi topraklar da iyi bir gelişim göstermektedir. Muşmula ağacı ortalama olarak 4-5 m ye kadar uzayabilen bir ağaç türüdür. Bu ağaç türü genç yaşlarında ağaç yapısı olarak sivridir ilerleyen yaşlarında ise genişlemektedir. Ceviz büyüklüğünde olup dış kısmı kahverengi biraz tüylü yapıdadır, olgunlaştıkça da koyu kahve rengini almaktadır.
Muşmula, mayıs ve haziran aylarında çiçeklenmeye başlar. Sonbahar mevsiminin sonlarına doğru Ekim-Kasım aylarında tam olgunlaşmadan toplanır. Bu haliyle muşmula sert, ekşi ve kekremsi bir tada sahiptir, içerinde birden fazla çekirdek bulunmaktadır. Olgunlaşmadan tüketilmez. Sert muşmulalar saman veya kağıtla kaplı hava alabilen ahşap kutularda, karanlık ve serin bir yerde saklanır ve olgunlaşması beklenir.
Muşmulanın bolca A ve C vitaminine sahip olması, güçlü bir antioksidan olması, öksürüğe iyi gelmesi,bağırsak sitemini koruması vb. gibi birçok özelliği bulunmaktadır.