Karışık hobi bahçelerinde veya kapama meyve bahçelerinde fidanlarınızın değişen hava koşullarının sebeb olabileceği hastalıklardan koruma adına koruyucu ilaçlamalara başvurabilirsiniz. Koruyucu ilaçların başında da bordo bulamacı gelmektedir. Halk arasında göztaşı ya da gök taşı gibi isimlerle de bilinir. Bordo bulamacı uygulamanın bitkilerinizde olası, rastlanması mümkün pek çok potansiyel fungal veya bakteriyel hastalığa karşı etkili koruyucu özelliği bulunmaktadır. Aynı zamanda tedarik edilmesi ve uygulaması kolay, daha da önemlisi ekonomik bir yöntemdir. Bordo bulamacının uygulama dönemleri olarak, sonbaharda yaprakların ¾'ü ya da tamamı döküldükten sonra uygulanabildiği gibi İlkbaharda gözler uyanmadan 1 hafta önce Bordo Bulamacı uygulaması yaparak bitkilerinizi daha sağlıklı ve meydana gelebilecek hastalıkların gelişmesini engeleme noktasında koruyucu önlem olarak aktif rol almasını sağlamış olursunuz. Ayrıca kış mevsimi içerisinde oluşabilecek olumsuz hava koşullarına ve don riskine karşı ağacınızın dayanıklılığını artırmak veçiçeklenmesini geciktirmek için uygulanması tavsiye edilir. Böylelikle ağaçlarınızın dona ve soğuk havaya karşı dayanıklılığını artırmada destek olmuş olursunuz. Budama ve hasat sonrası ağacınızda oluşan açık yara veya gövdeden patojen (Bakteriyel ve fungal etmen) girişini bordo bulamacı uygulayarak engelemiş olursunuz.
Bordo bulamacını uygulama sırasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar;
Bordo bulamacı hiçbir ilaçla karıştırılıp atılmaz.
Uygulama yapan kişinin maske ve plastik elbise giymesi tavsiye edilir.
Bordo bulamacını hazırlayacağınız kabın ve karıştırma çubuğunuzun metal veya bakır türevli olmamasına dikkat edin. Nedeni içeriğinde bakır iyonlarının bulunması. Plastik veya tahta kaplar tercih edilmelidir.
Bordo bulamacını uygulama sonrası en az 10 saat içinde yağış meydana gelmemeli (Bulamaç bitki yüzeyinde kuruyuncaya kadar su ile temas etmemeli). Hava sıcaklığının 5°C - 20°C aralığında ve rüzgarsız havada atılmasına dikkat edilmeli.
Bordo bulamacı atıldıktan sonra ilaçlama aleti mutlaka temizlenmelidir.
İlaç ambalajlarını rastgele yerlere atmayalım (imha edelim), çevremizi koruyalım !