Zeytin ağacı dünyanın en eski meyve ağacı olarak bilinmektedir. Anavatanı Anadoludur. Ticari anlamda yetiştiriciliği Ege, Marmara ve Akdeniz Bölgesinde yapılmaktadır. Dünyanın en önemli zeytinci ülkeleri arasında olan Türkiye dane zeytin üretimi bakımından dünyada 4. Sırada yer almakla birlikte siyah zeytin üretiminde 1.sıradadır. Elde edilen ürünlerin %75’i yağlık , %25’i sofralık olarak değerlendirilmektedir.
İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ
Toprak: Zeytin toprak seçiminde çok seçici olmamakla birlikte kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin ve PH ‘ı 6-8 seviyesinde olan toprakları sevmektedir.Taban suyu 1m’den yakın olmamalıdır.Bu seviyeye yakın topraklarda mutlaka drenaj uygulanmalıdır.
İklim: Zeytin, 40 ile -7 derece sıcaklıklara dayanabilmekte ve meyve oluşumu için sıcaklığın 15-25 derecelerde olması gerekir. Soğuklama ihtiyacı 600-1000 saat arasında değişmektedir. Yıllık yağış isteği 650-800 mm’dir.Yaz aylarında, mevsim yağışlarına kadar yapılan sulamalar zeytin irileşmesini ve yağ oluşumunun artmasını sağlamaktadır.Zeytin ağacı ışığı çok sevdiğinden özellikle geçit bölgelerde güney yönlerine dikilmelidir.
GÜBRELEME
Gübreleme ağaçlarda, düzenli bir büyüme ve gelişme için, bol ürün elde etmek için vazgeçilmez bir bakım tedbiridir. Dengeli beslenmeyen ağaçlarda ürün miktarı azdır, yağ miktarı ve kalitesi düşer, daneler küçülür, hastalık ve zararlılara, soğuğa karşı dayanma güçleri azalır. Bir ağaca verilecek gübre miktarını belirlemek için yaprak ve toprak analizi yapılmalıdır.
SULAMA
Sulamaya en çok ihtiyaç duyulan dönem çiçeklenme sonu ile meyvede renk dönüşümü aşamaları arasındaki dönemdir.Özelliklede çekirdek sertleşme döneminde zeytinin su ihtiyacı karşılanmalıdır.