08:00-18:00   |   info@fidandeposu.com
1500 TL ve Üzeri siparişlerinizde KARGO ÜCRETSİZ
BİLGİ ALMAK İÇİN; +90 232 700 22 00
Siparişleriniz İçin Meyve Fidanları Hakkında Bilgi İçin Süs Bitkileri Hakkında Bilgi İçin
:1 :2 :3
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
TRABZON HURMASI
20.07.2023

TRABZON HURMASI

Anavatanı Çin olan Trabzon hurması Japonya’ya getirilerek üretime başlanmış. Türkiye de ilk üretim tarihi bilinmemekle beraber uzun yıllardan beri yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ülkemizde trabzon hurması fidanlarının en fazla üretimi Akdeniz bölgesinde gerçekleştirilmektedir.Ayrıca Ege, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde de yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Trabzon Hurması cennet elması, cennet meyvesi, Akdeniz hurması, Japon hurması ve amma gibi farklı isimlerde de bilinmektedir

Trabzon hurması subtropik bir iklim meyvesidir. Ilıman iklim şartlarında yetiştiriciliği yapılmaktadır. Nemli havayı severler ve en iyi meyveler genelde nemli bölgelerden elde edilir. Nemin az olduğu bölgelerde sulama ile nem miktarı arttırılarak da kaliteli meyve elde edilebilir. Yeterli miktarda sulama yapılmadığında meyvelerde çatlaklıklar oluşur ve meyveler dökülmeye başlar. Geç çiçeklenme özelliğiyle ilkbahar donlarından etkilenmezler. Soğuğa karşı dayanıklılığı, orta derecededir. En uygun toprak tipi organik maddece zengin, orta ağır ve iyi drene edilmiş derin topraklardır. Çok hafif topraklardan ağır topraklara kadar değişik toprak tiplerine de uyum sağlar.

Ağaçları dik, yarı dik veya yayvan olarak gelişen seyrek dallı bir bitkidir. Dalları diğer ağaçlara göre çok gevrektir. Şiddetli rüzgar ve yağmur ağaç dallarına zarar verebilir. Dikiminin ikinci ve üçüncü yıllarında çok fazla obur dallar görülür. Üçüncü yılından itibaren obur dallar azalır ve meyve dalcıkları oluşmaya başlar ve bitki verim vermeye başlar. Kışın yaprağını döken bir bitki türüdür. İlkbahar ayında parlak açık yeşil renkte olan yapraklar zaman geçtikçe koyulaşır ve sonbahar ayı geldiğinde soluk yeşil- sarı ya da kırmızı-turuncu renk alarak dekoratif bir yapıya sahip olurlar. Bu renk görseli nedeniyle de peyzaj bitkisi olarak kullanılabilir.

Meyve kabuk rengi kırmızımsı turuncu renktedir. Genel olarak hurma çeşitleri hasat zamanlarında tatları buruktur. Tadı buruk olmayan (hamken) yani sertken yenebilen çeşitlerde vardır. Meyvesi kurutularak ta tüketilmektedir. Kurusunun da ticari değeri oldukça yüksektir.

Trabzon hurması fidanı çeşitlerini fidandeposu.com da kolaylıkla bulabilirsiniz.

Blog Son Eklenenler
MUŞMULA FİDANI
Oldukça yararlı bir meyve olarak bilinen muşmula ağacının latince ismi Mespilus germanica olarak bilinmektedir. Gülgiller ailesine ait olan muşmula ağacına halk arasında döngel, tözgel ve beşbıyıkta denilmektedir.
KIŞLIK YAĞ
Kışlık yağlar, özellikle meyve ağaçları, üzüm bağları ve diğer tarım ürünleri için oldukça faydalı bir mücadele yöntemidir. Kışlık yağ olarak geçen mineral yağlar hastalıkların önlenmesi, bitkilerin kışa dayanıklı hale gelmesi ve en önemlisi zararlılarla mücadelede büyük rol oynar. Bu yağlar, ağaçların kabuklarına ince bir koruyucu tabaka şeklinde kaplar. 
BORDO BULAMACI
Karışık hobi bahçelerinde veya kapama meyve bahçelerinde fidanlarınızın değişen hava koşullarının sebeb olabileceği hastalıklardan koruma adına koruyucu ilaçlamalara başvurabilirsiniz. Koruyucu ilaçların başında da bordo bulamacı gelmektedir.
MEYVE AĞACI BUDAMANIN ÖNEMİ
Meyve ağaçlarının kısa zamanda ürün vermesini sağlamak ve onları uzun süre verim çağında tutmak amacıyla budama yapılmaktadır.
FARKLI TOPRAK TÜRLERİNİ ANLAMAK
Bütün topraklar eşit olarak yaratılmamıştır. Tıpkı insanlar ve bitkiler gibi topraklar da onları farklı yapan özelliklere sahiptir. Hangi tür toprağa sahip olduğunuzu bilmek onun verimliliğini ve eksikliklerini belirlemenize yardımcı olur. Toprak birçok elementten meydana gelse de toprağınızın türünü bilmek ona göre bitki yetiştirme seçmenizi sağlayacaktır.
HİNT İNCİRİ
Hint inciri kaktüsgiller   familyasında  sınıflanan  Opuntia   cinsinin tipik bir türüdür. Türkçede bu kaktüs türü için frenk inciri, frenk yemişi, dikenli incir ya da halk ağzında kaynanadili adları kullanılmaktadır.
SICAKLIĞIN BİTKİ GELİŞİMİNE ETKİSİ
Her bitkinin istediği bir sıcaklık değeri vardır.
Meyve fidanları kaç yaşında meyve verir?
Yeni dikilen meyve fidanının ne zaman meyve vereceği en çok merak edilen sorudur.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.