Meyve ağaçlarında yeterli büyümeyi sağlamak ve yeteri kadar verim elde etmek için bitki besin elementi alımı şarttır. Meyve ağaçları topraktan yıllık önemli miktarda besin elementi alırlar. Bu alınan besin elementi yeteri miktarda sağlanamaz ise ağaçlarda bir takım beslenme bozuklukları ve verim düşüşleri görülür. Bu durumun önlenmesi için gerekli besin elementlerinden yeteri kadar takviye yapılmalıdır.Bitkilerin besin elementlerini alım organları birinci derecede kökleridir.Sınırlı da olsa toprak üstü aksamlarından da besin elementi girişi olabilmektedir. Bitkinin kökten besin elementi alımı için öncelikle iyi bir kök sisteminin olması gerekir. Bu yüzden iyi saçak kök oluşturmuş bir bitkinin besin alımı daha kolaydır. Ayrıca toprak yapısı ve su miktarı da besin elementi alımında etkilidir. Bitki besin elementleri ihtiyaçlarının belirlenmesinde bazı yöntemler kullanılır. Bunlardan en yaygın olarak kullanılan toprak analiz ve bitki analiz yöntemidir.
Toprak Analiz Yöntemi: Günümüzde verimlilik belirlemede en sık kullanılan yöntemdir.Başlıca 4 aşaması vardır.
1)Toprak örneklerinin alınması.
2)Toprak örneklerindeki alınabilir besin elementlerinin tayini.
3)Analiz sonuçlarının değerlendirilmesi.
4)Gübre önerilerinin gerçekleştirilmesi.
Bitki Analiz Yöntemi: Yaprak ve diğer bitki organlarının analizleri de son yıllarda yaygınlaşan bir verimlilik belirleme yöntemidir. Ancak tek başına yaprak analizleri ile gübre önerilerinde bulunulamaz. Mutlaka toprak analizleri ile desteklenmesi gerekmektedir.
Bitkilerin ihtiyacı olan bitki besin elementleri makro ve mikro besin elementleri olarak 2’ye ayrılmaktadır.Mikro besin elementleri ‘iz elementler’ olarak da bilinmektedir. Bitkiler bu maddelere az miktarda ihtiyaç duyarlar.
Mikro besin elementleri ; demir, mangan, çinko, bakır, bor, molibden, klordur.
Başlıca makro besin elementleri; azot, fosfor, potasyum, hidrojen, oksijen, kalsiyum, magnezyum, kükürttür. Bu besin elementleri bitkinin büyüyüp gelişebilmesi için gerekli olan maddelerdir.