08:00-18:00   |   info@fidandeposu.com
900 TL ve Üzeri siparişlerinizde KARGO ÜCRETSİZ
BİLGİ ALMAK İÇİN; +90 232 700 22 00
Siparişleriniz İçin Meyve Fidanları Hakkında Bilgi İçin Süs Bitkileri Hakkında Bilgi İçin
:1 :2 :3
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
MEYVE BAHÇESİ TESİS EDİLİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
20.06.2017

MEYVE BAHÇESİ TESİS EDİLİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Farklı iklim koşulları nedeni ile her bölgede farklı meyve tür ve çeşitleri yetiştirilmektedir. İyi bir meyve bahçesi tesisinin kurulması, uygun  tür ve çeşit seçimi  ile gerçekleşmektedir. Bu nedenle meyve bahçesi tesis edilirken dikkat edilmesi gereken önemli bazı hususlar vardır.Bunlar:

1)      Yer Seçimi.

2)      Tür ve Çeşit Seçimi.

3)      Anaç Seçimi.

4)      Tozlanma  İsteğinin Bilinmesi.

5)      Dikim Sistemleri ve Dikim Sıklığı

6)      Dikim Zamanı.

7)      Arazi Hazırlığı.

 

Yer seçimi: Yer seçiminde geniş su yüzeylerine yakınlık, yükselti, iklim, toprak ve su isteği gibi faktörler etkilidir.

Tür ve Çeşit Seçimi: Bir arazide daha önce yetiştirilmiş tür ve çeşitler, o yörede hangi tür ve çeşitlerin yetiştirileceğine karar verilmesine yardımcı olmaktadır. Daha önce meyve bahçesi bulunan bir yerde, yeni bir meyve bahçesi kurulurken toprak yorgunluğu sorununu çözmek için , çeşit veya anaç değişimi yapılmalıdır.Bunun yanı sıra tür ve çeşit seçimini ekonomik faktörlerde etkilemektedir. Üreticiler ticaret yapacaklar ise en fazla gelir sağlayan tür ve çeşitler seçilmelidir.

Anaç Seçimi: Meyve ağaçlarının çoğunluğu aşı ile çoğaltılmaktadır. Aşı uygulamaları ise anaç kullanmayı gerektirmektedir. Meyve fidanlarında genellikle toprak yapısı, taban suyu ve toprak kökenli hastalıklara göre anaç seçimi yapılmaktadır.

Tozlanma İsteğinin Bilinmesi: Meyve türlerinin çoğu kendine verimlidir. Bazı meyve fidanı çeşitleri ise tozlayıcı olmadan verim veremez. Örneğin; Ziraat 0900 Kiraz fidanı tek başına verimli değildir, muhakkak Starks Gold (Beyaz Kiraz)  fidanı ile birlikte bahçe kurulmalıdır. Bu nedenle  bahçe kurulurken tür ve çeşitlerin tozlanma isteği durumu bilinmelidir. Kendine kısır tür ve çeşitlerin tozlanma isteğine uygun bir tozlayıcı belirlenmelidir.

Dikim Sistemleri ve Dikim Sıklığı: Meyve fidan çeşitlerinin sulama, gübreleme ve toprak işleme istekleri birbirinden farklı olduğundan ,çeşitler bahçe içinde ayrı ayrı parsellere ayrılmalıdır. Dikim aralıklarının belirlenmesinde seçilen anacın gelişme kuvveti ve ağaçların dikim şekilleri çok önemlidir. Çöğür anaçlar kullanıldığında dikim aralıkları daha geniş tutulmalıdır.Bodur anaçlar kullanıldığında dikim aralıkları daha dardır.Dikim aralıklarının belirlenmesinde , anaç ve çeşidin büyüme özellikleri yanında sulama olanağı , hava toprak nemi de önemlidir.

Dikim Zamanı: Dikim zamanını belirleyen faktörler iklim, bitki çeşidi, toprak koşulları ve su isteğidir. Örneğin; kışları soğuk ve kurak geçen  bölgelerde ilkbahar dikimi, kışın  kalın kar örtüsünün bulunduğu veya ılık yerlerde ise sonbahar dikimi yapılmalıdır. Dikimde asıl dikkat edilecek konu fidanı dondan ve kurumadan korumak ve kökleri toprak nemi ile temas ettirmektir.

Arazi Hazırlığı: Fidan dikimi yapılmadan önce arazi mutlaka tesviye yapılmalıdır.

 

 

Blog Son Eklenenler
HİNT İNCİRİ
Hint inciri kaktüsgiller   familyasında  sınıflanan  Opuntia   cinsinin tipik bir türüdür. Türkçede bu kaktüs türü için frenk inciri, frenk yemişi, dikenli incir ya da halk ağzında kaynanadili adları kullanılmaktadır.
SICAKLIĞIN BİTKİ GELİŞİMİNE ETKİSİ
Her bitkinin istediği bir sıcaklık değeri vardır.
Meyve fidanları kaç yaşında meyve verir?
Yeni dikilen meyve fidanının ne zaman meyve vereceği en çok merak edilen sorudur.
TRABZON HURMASI
Anavatanı Çin olan Trabzon hurması Japonya’ya getirilerek üretime başlanmış. Türkiye de ilk üretim tarihi bilinmemekle beraber uzun yıllardan beri yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ülkemizde trabzon hurması fidanlarının en fazla üretimi Akdeniz bölgesinde gerçekleştirilmektedir.Ayrıca Ege, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde de yetiştiriciliği yapılmaktadır.
KORONEİKİ(BODUR) ZEYTİN AĞACININ ÖZELLİKLERİ
Koroneiki zeytin fidanı Yunanistan menşeli bir çeşittir. Girit zeytini de denilmektedir. Yunanistan da zeytin yetiştirme alanlarının %50-60 ını oluşturmaktadır. Bodurluğa yatkın bir çeşit olduğu  için ülkemizde sık dikim için tercih edilmektedir. Dikim mesafesi 3,5 x 1,5 ve 2 x 4 m olacak şekilde yapılabilmektedir. Koroneiki zeytin fidanı normal ağaçlar gibi büyüme gösterir, ancak budamaya elverişli olup budama yaptıkça da küsmeyen bir ağaç türü olduğu için bu ağaca bodur ağaçta denilmektedir.
AYVA
Ayva, gülgiller familyasından olup İran’ın kuzeyi, Türkmenistan ve Kafkasya menşeili bir meyve ağacıdır. Türkiye de meyve olarak çok sevilmektedir. Genellikle   meyve bahçesi kurulumunda çokça tercih edilen çeşitlerden biridir. Bahçe kurulumunda klasik anaca  aşılı fidanlar 5x5 ve 6x4  olarak bodur olanlar ise 4x2-4x1 ve 4x4-4x5  olarak dikimi yapılabilmektedir.
FRENK ÜZÜMÜ
Frenk üzümü 1-1,5 metreye kadar boylanabilen, kış aylarında yapraklarını döken çalı formlu bir bitkidir. Yaprak yapıları avuç içine benzer şekildedir. Bitki saçak kök yapısına sahip olduğu için kökler çok derinlere inmez.
TAMARİLLO(AĞAÇ DOMATESİ)
Tamarillo , ağaç domatesi olarak da bilinen Güney ve Orta Amerika menşeili yarı tropikal bir meyvedir. Ilıman iklimler de kolaylıkla yetiştirilebilir.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.