08:00-18:00   |   info@fidandeposu.com
900 TL ve Üzeri siparişlerinizde KARGO ÜCRETSİZ
BİLGİ ALMAK İÇİN; +90 232 700 22 00
Siparişleriniz İçin Meyve Fidanları Hakkında Bilgi İçin Süs Bitkileri Hakkında Bilgi İçin
:1 :2 :3
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
KIŞ AYLARINDA MEYVE AĞAÇLARININ BAKIMI
16.05.2017

KIŞ AYLARINDA MEYVE AĞAÇLARININ BAKIMI

Mevsimin özelliğine bağlı olarak soğuyan havadan dolayı bitkilerin bir kısmının optimal büyüme hızları yavaşlar ve bitki durgunluk dönemine girer. Bu duruma halk arasında bitkilerin uyuması denir. Kış döneminde meyve ağaçlarında yapılması gereken en önemli işler budama, kış gübrelemeleri ve kış İlaçlamalarıdır.

Kış öncesi dört budama yapılır

1)      Form Budamaları: Bitkilerin formunu korumak için yapılan budamalardır.

2)      Gençleştirme Budamaları: Kış mevsiminde bitkilerin gençleştirme budamasının yapılması gerekir. Bu budamalar bitkilerde daha taze sürgünler oluşturduğu için bitkilerde daha fazla çiçek ve daha sık bir bitki formu oluşturur.

3)      Meyve Budamaları: Meyveler için en uygun budama kış dönemidir. Bu dönemde meyvelerde su yürümesi olduğundan budama önemlidir.

4)      Ölü Dal Budamaları: Bitkilerde zamanla farklı nedenlerden dolayı dal kurumaları olabilir. Bu kuruyan dalların kesilmesi gerekmektedir.

 

Kış ayları budama zamanıdır.Bütün meyve ağaçları az veya çok budama gerektirir.Yeni fidanlarda şekil, daha ileriki yıllarda da ürün budaması yapılır. Budanmayan ağaçlar çalılaşır ve meyve kalitesi düşer.Fazla uzayan ağaçlardan meyve toplamak , ilaçlamak güçleşir. Budamanın aşırısı da iyi değildir.Budama her ağaca göre değişen karmaşık bir işlemdir. Doğru teknik kullanılmadığı zaman ağaçlar zarar görür. Kaliteli ve uzun ömürlü meyve ağaçları için mutlaka profesyonel yardım alınmalıdır.

 

Kış Gübrelemeleri: Bitkiler her ne kadar uyku veya yorgunluk döneminde olsalar da besin takviyesi çok önemlidir. Çünkü kış aylarında, yaz aylarına oranla daha fazla besin elementi ihtiyacı duymaktadır.

Kışlık İlaçlamalar: Bitkilerin üzerinde daha önceden kalan bitkisel zararları yok etmek amacıyla ilaçlama yapmak gerekmektedir. Meyve ağaçlarında Bordo Bulamacı ve kışlık yağ uygulaması kış aylarında yapılır. Ayrıca kış aylarında yaprak temizliği çok önemlidir.

Blog Son Eklenenler
HİNT İNCİRİ
Hint inciri kaktüsgiller   familyasında  sınıflanan  Opuntia   cinsinin tipik bir türüdür. Türkçede bu kaktüs türü için frenk inciri, frenk yemişi, dikenli incir ya da halk ağzında kaynanadili adları kullanılmaktadır.
SICAKLIĞIN BİTKİ GELİŞİMİNE ETKİSİ
Her bitkinin istediği bir sıcaklık değeri vardır.
Meyve fidanları kaç yaşında meyve verir?
Yeni dikilen meyve fidanının ne zaman meyve vereceği en çok merak edilen sorudur.
TRABZON HURMASI
Anavatanı Çin olan Trabzon hurması Japonya’ya getirilerek üretime başlanmış. Türkiye de ilk üretim tarihi bilinmemekle beraber uzun yıllardan beri yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ülkemizde trabzon hurması fidanlarının en fazla üretimi Akdeniz bölgesinde gerçekleştirilmektedir.Ayrıca Ege, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde de yetiştiriciliği yapılmaktadır.
KORONEİKİ(BODUR) ZEYTİN AĞACININ ÖZELLİKLERİ
Koroneiki zeytin fidanı Yunanistan menşeli bir çeşittir. Girit zeytini de denilmektedir. Yunanistan da zeytin yetiştirme alanlarının %50-60 ını oluşturmaktadır. Bodurluğa yatkın bir çeşit olduğu  için ülkemizde sık dikim için tercih edilmektedir. Dikim mesafesi 3,5 x 1,5 ve 2 x 4 m olacak şekilde yapılabilmektedir. Koroneiki zeytin fidanı normal ağaçlar gibi büyüme gösterir, ancak budamaya elverişli olup budama yaptıkça da küsmeyen bir ağaç türü olduğu için bu ağaca bodur ağaçta denilmektedir.
AYVA
Ayva, gülgiller familyasından olup İran’ın kuzeyi, Türkmenistan ve Kafkasya menşeili bir meyve ağacıdır. Türkiye de meyve olarak çok sevilmektedir. Genellikle   meyve bahçesi kurulumunda çokça tercih edilen çeşitlerden biridir. Bahçe kurulumunda klasik anaca  aşılı fidanlar 5x5 ve 6x4  olarak bodur olanlar ise 4x2-4x1 ve 4x4-4x5  olarak dikimi yapılabilmektedir.
FRENK ÜZÜMÜ
Frenk üzümü 1-1,5 metreye kadar boylanabilen, kış aylarında yapraklarını döken çalı formlu bir bitkidir. Yaprak yapıları avuç içine benzer şekildedir. Bitki saçak kök yapısına sahip olduğu için kökler çok derinlere inmez.
TAMARİLLO(AĞAÇ DOMATESİ)
Tamarillo , ağaç domatesi olarak da bilinen Güney ve Orta Amerika menşeili yarı tropikal bir meyvedir. Ilıman iklimler de kolaylıkla yetiştirilebilir.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.