Mevsimin özelliğine bağlı olarak soğuyan havadan dolayı bitkilerin bir kısmının optimal büyüme hızları yavaşlar ve bitki durgunluk dönemine girer. Bu duruma halk arasında bitkilerin uyuması denir. Kış döneminde meyve ağaçlarında yapılması gereken en önemli işler budama, kış gübrelemeleri ve kış İlaçlamalarıdır.
Kış öncesi dört budama yapılır
1) Form Budamaları: Bitkilerin formunu korumak için yapılan budamalardır.
2) Gençleştirme Budamaları: Kış mevsiminde bitkilerin gençleştirme budamasının yapılması gerekir. Bu budamalar bitkilerde daha taze sürgünler oluşturduğu için bitkilerde daha fazla çiçek ve daha sık bir bitki formu oluşturur.
3) Meyve Budamaları: Meyveler için en uygun budama kış dönemidir. Bu dönemde meyvelerde su yürümesi olduğundan budama önemlidir.
4) Ölü Dal Budamaları: Bitkilerde zamanla farklı nedenlerden dolayı dal kurumaları olabilir. Bu kuruyan dalların kesilmesi gerekmektedir.
Kış ayları budama zamanıdır.Bütün meyve ağaçları az veya çok budama gerektirir.Yeni fidanlarda şekil, daha ileriki yıllarda da ürün budaması yapılır. Budanmayan ağaçlar çalılaşır ve meyve kalitesi düşer.Fazla uzayan ağaçlardan meyve toplamak , ilaçlamak güçleşir. Budamanın aşırısı da iyi değildir.Budama her ağaca göre değişen karmaşık bir işlemdir. Doğru teknik kullanılmadığı zaman ağaçlar zarar görür. Kaliteli ve uzun ömürlü meyve ağaçları için mutlaka profesyonel yardım alınmalıdır.
Kış Gübrelemeleri: Bitkiler her ne kadar uyku veya yorgunluk döneminde olsalar da besin takviyesi çok önemlidir. Çünkü kış aylarında, yaz aylarına oranla daha fazla besin elementi ihtiyacı duymaktadır.
Kışlık İlaçlamalar: Bitkilerin üzerinde daha önceden kalan bitkisel zararları yok etmek amacıyla ilaçlama yapmak gerekmektedir. Meyve ağaçlarında Bordo Bulamacı ve kışlık yağ uygulaması kış aylarında yapılır. Ayrıca kış aylarında yaprak temizliği çok önemlidir.