08:00-18:00   |   info@fidandeposu.com
900 TL ve Üzeri siparişlerinizde KARGO ÜCRETSİZ
BİLGİ ALMAK İÇİN; +90 232 700 22 00
Siparişleriniz İçin Meyve Fidanları Hakkında Bilgi İçin Süs Bitkileri Hakkında Bilgi İçin
:1 :2 :3
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
İNCİRDE İLEKLEME
10.08.2021

İNCİRDE İLEKLEME

İncirde meyve tutumu ve gelişimi için erkek incir (ilek) meyvelerindeki çiçek tozlarının ilek arıcığı tarafından incire taşınması gereklidir.

İncirde tozlaşma olayının gerçekleşebilmesi için incir arısı da denilen mazı böceğine ihtiyaç vardır. Mazı arısı incir ağacı olmadan yaşamını sürdüremez. Dişi incir arıları larvalarını bırakmak için erkek incir ağacına girer. İçeri girerken kanatları ve anteni kırılır. Dışarıya çıkamaz. Dişi yavrular incirden çıkarken poleni de beraberinde götürür. Böylece tozlaşma işlemi gerçekleşir. 

İlekleme Zamanı; Genelde Haziran ayının ilk haftasında başlayıp, ikinci hafta sonunda ya da üçüncü hafta başında bitirilmesi gereken bir işlemdir. Haziranda incir meyveleri  iri fındık büyüklüğüne geldiğinde ve parlak bir görünüm kazandığında ileklemeye başlanır. İleklemede kullanılacak meyveler ise iri ceviz büyüklüğüne gelmeli  ve meyve sıkıldığında içerisinden çiçek tozları dökülmelidir.

Atılacak İlek Miktarı; Ağacın büyüklüğüne ve kış yağışlarının durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Normal şartlarda, incir ağacının 3 farklı yerine olacak şekilde, ilek filelerinin içerisine 3-4 adet ilek meyvesi konularak, bir hafta aralıklarla iki defa asılmalıdır. Kuraklığın ve ilek meyvesinin temininde sıkıntıların görüldüğü yıllarda ilk asımda 2-3 ilek meyvesi yeterli olacaktır.Çünkü kaliteli bir tek ilek meyvesinde 500 ile 1000 adet arasında ilek arıcığı vardır. 1 veya 2 adet arıcığın dişi incir meyvesi içine girmesi döllenme için yeterlidir. Çok ilek asılması, kaliteli ürün demek değildir.

İleklemede Dikkat Edilecek Noktalar;  İlek  meyvesi  yeterli  miktarda  çiçek tozu (polen) ve arıcık bulundurmalıdır. Kullanılan çeşitlere dikkat edilmelidir.  Erkek  incir  meyvelerinde çiçek tozu olgunlaşması ve arıcık çıkış zamanıyla dişi meyvelerdeki  dişi  çiçeklerin olgunlaşma zamanı ile çakışan çeşit olmalıdr. İlekleme, sabahın erken saatlerinde arıcık çıkışı olmadan, file bir tel yardımı ile ağaca asılarak yapılmalıdır.

 

İlekleme plastik fileler kullanarak yapılmalıdır. İleklemede filelerin kullanımıyla hem zamandan kazanılmış olur, hem de işi biten ileklerin daha sonrasında bulaşmalara neden olmaması için toplanması daha kolay olur.

İleklerin işi bitince ağaç üzerinde bırakılmamalı, toplanıp bahçe dışında imha edilmelidir. Ağaç üzerinde bırakılan filelerdeki ilek meyveleri daha sonra küflenerek aflatoksin riskinin oluşmasına neden olur.

Aşırı miktarda ilekleme yapılmamalıdır. Bu hastalık riskini arttırdığı gibi fazla sayıda küçük ve kalitesiz meyve oluşumuna neden olur . Meyvenin içersine hastalık bulaşma olasılığı artar bu da aflatoksin oluşum riskini tetikler.

Sağlıksız ileklerle ve aşırı ilekleme yapılan bahçelerde meyvelerde akma, çürüme ve ekşime daha sık görülür. Aşırı ileklemeyi önlemek için bahçe içinde eğer varsa ilek ağaçları imha edilmeli, ilek temini amaçlı erkek incir ağaçları incir bahçelerinden uzak bir yere dikilmelidir.

İleklemenin gereğinden az miktarda yapılması da verimin düşük olmasına neden olur. İlekleme file yerine kova bitkisi kullanılarak yapılıyorsa ilek arıcığının çıkarken çiçek tozlarını alabilmesini sağlamak için meyveler orta kısımlarından delinmemeli, sadece sap kısmından dizilmelidir.Tuzaklar sadece ilekleme döneminde ilek arısına zarar vermemek için bahçeden toplanır ve kullanılmaz. İlekleme bitiminde aynı şekilde tekrar ağaçlara asılır.

 

Blog Son Eklenenler
FARKLI TOPRAK TÜRLERİNİ ANLAMAK
Bütün topraklar eşit olarak yaratılmamıştır. Tıpkı insanlar ve bitkiler gibi topraklar da onları farklı yapan özelliklere sahiptir. Hangi tür toprağa sahip olduğunuzu bilmek onun verimliliğini ve eksikliklerini belirlemenize yardımcı olur. Toprak birçok elementten meydana gelse de toprağınızın türünü bilmek ona göre bitki yetiştirme seçmenizi sağlayacaktır.
HİNT İNCİRİ
Hint inciri kaktüsgiller   familyasında  sınıflanan  Opuntia   cinsinin tipik bir türüdür. Türkçede bu kaktüs türü için frenk inciri, frenk yemişi, dikenli incir ya da halk ağzında kaynanadili adları kullanılmaktadır.
SICAKLIĞIN BİTKİ GELİŞİMİNE ETKİSİ
Her bitkinin istediği bir sıcaklık değeri vardır.
Meyve fidanları kaç yaşında meyve verir?
Yeni dikilen meyve fidanının ne zaman meyve vereceği en çok merak edilen sorudur.
TRABZON HURMASI
Anavatanı Çin olan Trabzon hurması Japonya’ya getirilerek üretime başlanmış. Türkiye de ilk üretim tarihi bilinmemekle beraber uzun yıllardan beri yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ülkemizde trabzon hurması fidanlarının en fazla üretimi Akdeniz bölgesinde gerçekleştirilmektedir.Ayrıca Ege, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde de yetiştiriciliği yapılmaktadır.
KORONEİKİ(BODUR) ZEYTİN AĞACININ ÖZELLİKLERİ
Koroneiki zeytin fidanı Yunanistan menşeli bir çeşittir. Girit zeytini de denilmektedir. Yunanistan da zeytin yetiştirme alanlarının %50-60 ını oluşturmaktadır. Bodurluğa yatkın bir çeşit olduğu  için ülkemizde sık dikim için tercih edilmektedir. Dikim mesafesi 3,5 x 1,5 ve 2 x 4 m olacak şekilde yapılabilmektedir. Koroneiki zeytin fidanı normal ağaçlar gibi büyüme gösterir, ancak budamaya elverişli olup budama yaptıkça da küsmeyen bir ağaç türü olduğu için bu ağaca bodur ağaçta denilmektedir.
AYVA
Ayva, gülgiller familyasından olup İran’ın kuzeyi, Türkmenistan ve Kafkasya menşeili bir meyve ağacıdır. Türkiye de meyve olarak çok sevilmektedir. Genellikle   meyve bahçesi kurulumunda çokça tercih edilen çeşitlerden biridir. Bahçe kurulumunda klasik anaca  aşılı fidanlar 5x5 ve 6x4  olarak bodur olanlar ise 4x2-4x1 ve 4x4-4x5  olarak dikimi yapılabilmektedir.
FRENK ÜZÜMÜ
Frenk üzümü 1-1,5 metreye kadar boylanabilen, kış aylarında yapraklarını döken çalı formlu bir bitkidir. Yaprak yapıları avuç içine benzer şekildedir. Bitki saçak kök yapısına sahip olduğu için kökler çok derinlere inmez.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.