Fidan Seçimi: Bahçe kurarken dikkat edilmesi gereken unsurların başında fidan dikimi gelmektedir.Aksi taktirde yanlış fidan seçimi para, emek ve zaman kaybıdır.Fidan dikiminde dikkat edilmesi gereken bazı unsurları şöyle sıralayabiliriz:
- Tür seçimi iyi yapılmalı, öncelikle bulunduğumuz yörenin iklim şartlarını değerlendirilmeli ve bu iklim şartlarına uyum gösterebilecek türlerden seçim yapılmalıdır.
- Fidanların aşılı ve isimlerinin doğru olmasına dikkat edilmelidir.
- Hastalık ve zararlıların olup olmadığı dikkat edilmelidir.
- Fidanların köklerinde çürüme olmamalıdır.
- Fidanların kök, gövde ve dallarında yumrular olmamalıdır, bu yumrular hastalık belirtisi olabilir.
- Tozlayıcı (dölleyici) ihtiyacı araştırılmalı, seçilen çeşidin kendine verimli mi yoksa bir tozlayıcıya ihtiyaç duyuyor mu araştırılmalıdır.Gerekiyorsa uygun tozlayıcalar bahçeye yeteri kadar dağıtılarak dikilmelidir.Seçilecek olan tozlayıcı ile döllecek fidanın aynı dönemde çiçek açmasına dikkat edilmelidir.
- Tüplü ve saksılı fidanların aşılanmış ve kök yapısın gelişmiş olmasın , açık köklü fidanların ise kök yapısının sağlıklı olmasına dikkat edilmelidir.
Dikim Zamanı: Fidanlar dikim zamanlarına göre saksılı, tüplü ve çıplak köklü olarak ayrılmaktadır.. Saksılı ve tüplü fidanlar kar, don olmamak şartıyla yılın 12 ayı dikilebilir.Çıplak köklü fidanlar ise sonbaharda fidanların yapraklarını döktükten sonra tomurcukların kabarmaya başlayacağı zamana kadar kar, don olmayan dönemlerde dikilebilir. Aşırı soğuk bölgelerde çıplak köklü fidan dikiminin ilkbaharda yapılması daha uygun olacaktır.