08:00-18:00   |   info@fidandeposu.com
900 TL ve Üzeri siparişlerinizde KARGO ÜCRETSİZ
BİLGİ ALMAK İÇİN; +90 232 700 22 00
Siparişleriniz İçin Meyve Fidanları Hakkında Bilgi İçin Süs Bitkileri Hakkında Bilgi İçin
:1 :2 :3
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
DOĞAL ÇİT YAPIMINDA KULLANILAN BİTKİLER
09.02.2022

DOĞAL ÇİT YAPIMINDA KULLANILAN BİTKİLER

İnsanlar uzun yıllar arazi sınırlarında hem kendi hemde mülklerinin mahremiyetini korumak adına doğal ve yapay çitler kullanmışlardır.Son yıllarda ise insanlardaki doğaya,yeşile olan özlem artışı doğal çit kullanımını da artırmıştır.Çit bitkilerini daha cazip yapan ise yaz-kış değişen görünümleri ve istenildiği gibi budama yapılabiliyor olmasıdır.

 

Türkiye de bölgelere göre değişmekle beraber peyzajda en sık tercih edilen çit bitkileri aşağıda verilmiştir:

*Leylandi (Cupressocyparis leylandii)

*Gold reider (Cupressocyparis leylandii ‘Goldrieder’)

*Mavi Servi(Cupressus arizonica Glauca)

*Limoni servi (Cupressus macrocalpa Goldcrest)

*Piramit mazı (Thuja orientalis pyramidalis)

*Smargat Mazı(Batı mazısı)(Thuja occidentalis)

*Alev çalısı(Photinia fraseri Red Robin )

*Zakkum çeşitleri(Nerium oleander)

*Buxus sempervirens (Şimşir)

*Defne (Laurus nobilis)

*Ligustrum çeşitleri (Kurtbağrı)

*Ateş dikeni (Pyracantha coccinea)

*Taflan çeşitleri (Euonymus spp.)

*Karayemiş (Prunus laurocerasus)

*Kartopu lisidum(Viburnum tinus lucidum)

*Kartopu yap. Dökmeyen (Viburnum tinus)

  

            Tercih edilecek çit bitkisi kullanım amacına göre de değişiklik gösterir.Çevre ile irtibatı kesmek ve rüzgarı,tozu kesmek gibi amaçlarla düşünüyorsak en az 2m üstü çitler tercih edilmelidir.Yaz kış yeşil kalmalıdır.Bunun için leylandi , mavi servi, piramit mazı smargat mazı , goldreider tercih edilebilir.

SMARGAT MAZI İLE YAPILAN ÇİT ÖRNEĞİ

LEYLANDİ ÇİT ÖRNEĞİ

Blog Son Eklenenler
FARKLI TOPRAK TÜRLERİNİ ANLAMAK
Bütün topraklar eşit olarak yaratılmamıştır. Tıpkı insanlar ve bitkiler gibi topraklar da onları farklı yapan özelliklere sahiptir. Hangi tür toprağa sahip olduğunuzu bilmek onun verimliliğini ve eksikliklerini belirlemenize yardımcı olur. Toprak birçok elementten meydana gelse de toprağınızın türünü bilmek ona göre bitki yetiştirme seçmenizi sağlayacaktır.
HİNT İNCİRİ
Hint inciri kaktüsgiller   familyasında  sınıflanan  Opuntia   cinsinin tipik bir türüdür. Türkçede bu kaktüs türü için frenk inciri, frenk yemişi, dikenli incir ya da halk ağzında kaynanadili adları kullanılmaktadır.
SICAKLIĞIN BİTKİ GELİŞİMİNE ETKİSİ
Her bitkinin istediği bir sıcaklık değeri vardır.
Meyve fidanları kaç yaşında meyve verir?
Yeni dikilen meyve fidanının ne zaman meyve vereceği en çok merak edilen sorudur.
TRABZON HURMASI
Anavatanı Çin olan Trabzon hurması Japonya’ya getirilerek üretime başlanmış. Türkiye de ilk üretim tarihi bilinmemekle beraber uzun yıllardan beri yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ülkemizde trabzon hurması fidanlarının en fazla üretimi Akdeniz bölgesinde gerçekleştirilmektedir.Ayrıca Ege, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde de yetiştiriciliği yapılmaktadır.
KORONEİKİ(BODUR) ZEYTİN AĞACININ ÖZELLİKLERİ
Koroneiki zeytin fidanı Yunanistan menşeli bir çeşittir. Girit zeytini de denilmektedir. Yunanistan da zeytin yetiştirme alanlarının %50-60 ını oluşturmaktadır. Bodurluğa yatkın bir çeşit olduğu  için ülkemizde sık dikim için tercih edilmektedir. Dikim mesafesi 3,5 x 1,5 ve 2 x 4 m olacak şekilde yapılabilmektedir. Koroneiki zeytin fidanı normal ağaçlar gibi büyüme gösterir, ancak budamaya elverişli olup budama yaptıkça da küsmeyen bir ağaç türü olduğu için bu ağaca bodur ağaçta denilmektedir.
AYVA
Ayva, gülgiller familyasından olup İran’ın kuzeyi, Türkmenistan ve Kafkasya menşeili bir meyve ağacıdır. Türkiye de meyve olarak çok sevilmektedir. Genellikle   meyve bahçesi kurulumunda çokça tercih edilen çeşitlerden biridir. Bahçe kurulumunda klasik anaca  aşılı fidanlar 5x5 ve 6x4  olarak bodur olanlar ise 4x2-4x1 ve 4x4-4x5  olarak dikimi yapılabilmektedir.
FRENK ÜZÜMÜ
Frenk üzümü 1-1,5 metreye kadar boylanabilen, kış aylarında yapraklarını döken çalı formlu bir bitkidir. Yaprak yapıları avuç içine benzer şekildedir. Bitki saçak kök yapısına sahip olduğu için kökler çok derinlere inmez.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.