Çilek yetiştiriciliğinde en ideal toprak su tutma kapasitesi düşük ve kumlu tınlı topraklardır. Toprak gerekli elementlerce zenginleştirilmeli ve yanmış çiftlik gübresi kullanılmalıdır. Toprak pH’ınında 6.5-7 olması istenir. Dikim yapılacak arazi nemototlardan arındırılmalı Bunun yanında toprak mantari hastalıklara karşı fumige yada solarize edilmelidir.
Örtü altı yetiştiriciliği Akdeniz bölgesinde erkenci çilek yetiştiriciliği için kullanılır. Isıtmalı ısıtmasız cam ve plastik seralarla yüksek ve alçak tünellerle yapılabilmektedir. Bu sistemde dikkat edilmesi gereken husus erken dönemde açan çiçeklerin dondan korunmasıdır. Buda sera üzerinden yapılan yağmurlama sulama, seranın ısıtılması ve sera içerisine ikinci bir alçak tünel kurarak sağlanabilmektedir.
Açıkta çilek yetiştiriciliği tedbirler alındığı taktirde tüm bölgelerimiz için uygundur. Çilek herhangi bir tedbir alınmadan -10 dereceye kadar soğuktan etkilenmemektedir. İlkbaharın geç donlarında zarar görebileceğinden dolayı kurumuş yaprak ve saman gibi materyallerle bitkiler örtülerek soğuktan korunabilmektedir
Fideler serin ve nemli havalarda dikilmelidir. Fideleri için açılan çukurlara kök boğazı seviyesinde dikim yapılmalıdır. Dikimden önce kök (8-10 cm kalacak şekilde ), taç tuvaleti (2-3 genç yaprak kalacak şekilde) budanmalıdır böylelikle fidelerin tutma oranı arttırılmış olur. Eğer yaz dikimi yapılıyor ise fideler 15 gün boyunca günde 3 defa sulanmalıdır.
Akdeniz Bölgesinde yaz dikimi için en uygun zaman Temmuz 15 - Ağustos 15 arasıdır. Frigo bitkilerle yapılır. -2 °C' den çıkartılan frigo fideler bir gece suda bekletilir. Sonra dikim yapılır. Fideler sıra üzeri ve sıra arası 30 x 35 cm olarak dikilir. Dekara yaklaşık 6000-7000 adet bitki dikilebilmektedir. Dikim yapıldıktan sonra bitkiler günde 2-3 defa üsten 15-20 gün kadar sulanmalıdır. Fidenin daha kuvvetli gelişmesi için dikimden hemen sonra çıkan kollar ve çiçekler kopartılmalıdır. Böylelikle fideler kış soğuklarına karşı daha dayanıklı gelişebilmektedir. Tesis edilen bölgeye göre bu bitkiler Şubat - Mart aylarında çiçeklenmeye ve meyve vermeye başlar. Akdeniz bölgesinin kıyı kesimlerinde Haziran - Temmuz ayına kadar ürün alınmaktadır.
Kışları ılık geçen yerlerde ekim-kasım aylarında taze fidelerle yapılır. Çilek açıkta yetiştiriliyor ise mart ortasından itibaren ürün alınmaya başlanır. Örtü altı yetiştirirciliği yapılıyor ise açıkta yetiştiriciliğe göre yaklaşık 15 - 30 gün kadar daha erken ürün alımı sağlanır. Kış dikiminde fidelerin tutma oranı daha yüksektir. Dikim kök boğazı hizasında sıra üzeri ve sıra arası 25 x 30 cm olacak şekilde üçgen şekilde dikim yapılır.
Fidelikten sökülen taze fidelerin, Eylül-Ekim aylarında dikimi yapılmaktadır. Bu dikim sisteminde fideler erken çiçek açmaktadır ve kış ayalarında meydana gelen donlardan etkilenebilmektedirler Meyve erken olur fakat kalite ve verim düşük olmaktadır. Bu dikim sisteminde seralar ısıtılmalı yada tüneller yüksek olmalıdır.
Kışları soğuk geçen bölgelerde nisan aylarında yapılan dikim şeklidir. Bu dikimde frigo fideler kullanılmaktadır. Bu fideler Mayıs ve Haziran aylarında az miktarda çiçeklenme yaparak meyve verirler. Bu dikim sisteminde esas ürün bir sonraki yıl alınır.
Çilekte sulama yöntemleri karık yağmurlama ve damla sulamadır. Çilek aşırı sulanmamalıdır. Aşırı sulama yapıldığı zaman mantarsal hastalıklar ve kloroz ortaya çıkmaktadır.