08:00-18:00   |   info@fidandeposu.com
900 TL ve Üzeri siparişlerinizde KARGO ÜCRETSİZ
BİLGİ ALMAK İÇİN; +90 232 700 22 00
Siparişleriniz İçin Meyve Fidanları Hakkında Bilgi İçin Süs Bitkileri Hakkında Bilgi İçin
:1 :2 :3
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİ
09.02.2022

ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİ

   

TOPRAK HAZIRLIĞI

Çilek yetiştiriciliğinde en ideal toprak su tutma kapasitesi düşük ve kumlu tınlı topraklardır. Toprak gerekli elementlerce zenginleştirilmeli ve yanmış çiftlik gübresi kullanılmalıdır. Toprak pH’ınında 6.5-7 olması istenir. Dikim yapılacak arazi nemototlardan arındırılmalı Bunun yanında toprak mantari hastalıklara karşı fumige yada solarize edilmelidir.

ÇİLEK YETİŞTİRİRCİLİĞİ

1.    ÖRTÜ ALTI YETİŞTİRİÇİLİĞİ

Örtü altı yetiştiriciliği Akdeniz bölgesinde erkenci çilek yetiştiriciliği için kullanılır. Isıtmalı ısıtmasız cam ve plastik seralarla yüksek ve alçak tünellerle yapılabilmektedir. Bu sistemde dikkat edilmesi gereken husus erken dönemde açan çiçeklerin dondan korunmasıdır. Buda sera üzerinden yapılan yağmurlama sulama, seranın ısıtılması ve sera içerisine ikinci bir alçak tünel kurarak sağlanabilmektedir.

2. AÇIKTA YETİŞTİRİCİLİK

Açıkta çilek yetiştiriciliği tedbirler alındığı taktirde tüm bölgelerimiz için uygundur. Çilek herhangi bir tedbir alınmadan -10 dereceye kadar soğuktan etkilenmemektedir. İlkbaharın geç donlarında zarar görebileceğinden dolayı kurumuş yaprak ve saman gibi materyallerle bitkiler örtülerek soğuktan korunabilmektedir

DİKİM ZAMANI

Fideler serin ve nemli havalarda dikilmelidir. Fideleri için açılan çukurlara kök boğazı seviyesinde dikim yapılmalıdır. Dikimden önce kök (8-10 cm kalacak şekilde ), taç tuvaleti (2-3 genç yaprak kalacak şekilde) budanmalıdır böylelikle fidelerin tutma oranı arttırılmış olur. Eğer yaz dikimi yapılıyor ise fideler 15 gün boyunca günde 3 defa sulanmalıdır.

1.    Yaz Dikimi

Akdeniz Bölgesinde yaz dikimi için en uygun zaman Temmuz 15 - Ağustos 15 arasıdır. Frigo bitkilerle yapılır. -2 °C' den çıkartılan frigo fideler bir gece suda bekletilir. Sonra dikim yapılır. Fideler sıra üzeri ve sıra arası 30 x 35 cm olarak dikilir. Dekara yaklaşık 6000-7000 adet bitki dikilebilmektedir. Dikim yapıldıktan sonra bitkiler günde 2-3 defa üsten 15-20 gün kadar sulanmalıdır. Fidenin daha kuvvetli gelişmesi için dikimden hemen sonra çıkan kollar ve çiçekler kopartılmalıdır. Böylelikle fideler kış soğuklarına karşı daha dayanıklı gelişebilmektedir. Tesis edilen bölgeye göre bu bitkiler Şubat - Mart aylarında çiçeklenmeye ve meyve vermeye başlar. Akdeniz bölgesinin kıyı kesimlerinde Haziran - Temmuz ayına kadar ürün alınmaktadır.

2.    Kış Dikimi

Kışları ılık geçen yerlerde ekim-kasım aylarında taze fidelerle yapılır. Çilek açıkta yetiştiriliyor ise mart ortasından itibaren ürün alınmaya başlanır. Örtü altı yetiştirirciliği yapılıyor ise açıkta yetiştiriciliğe göre yaklaşık 15 - 30 gün kadar daha erken ürün alımı sağlanır. Kış dikiminde fidelerin tutma oranı daha yüksektir. Dikim kök boğazı hizasında sıra üzeri ve sıra arası 25 x 30 cm olacak şekilde üçgen şekilde dikim yapılır.

3.    Sonbahar Dikimi

Fidelikten sökülen taze fidelerin, Eylül-Ekim aylarında dikimi yapılmaktadır. Bu dikim sisteminde fideler erken çiçek açmaktadır ve kış ayalarında meydana gelen donlardan etkilenebilmektedirler Meyve erken olur fakat kalite ve verim düşük olmaktadır. Bu dikim sisteminde  seralar ısıtılmalı yada tüneller yüksek olmalıdır.

4.    İlkbahar Dikimi

Kışları soğuk geçen bölgelerde nisan aylarında yapılan dikim şeklidir. Bu dikimde frigo fideler kullanılmaktadır. Bu fideler Mayıs ve Haziran aylarında az miktarda çiçeklenme yaparak meyve verirler. Bu dikim sisteminde esas ürün bir sonraki yıl alınır.

SULAMA

Çilekte sulama yöntemleri karık yağmurlama ve damla sulamadır. Çilek aşırı sulanmamalıdır. Aşırı sulama yapıldığı zaman mantarsal hastalıklar ve kloroz ortaya çıkmaktadır.

Blog Son Eklenenler
FARKLI TOPRAK TÜRLERİNİ ANLAMAK
Bütün topraklar eşit olarak yaratılmamıştır. Tıpkı insanlar ve bitkiler gibi topraklar da onları farklı yapan özelliklere sahiptir. Hangi tür toprağa sahip olduğunuzu bilmek onun verimliliğini ve eksikliklerini belirlemenize yardımcı olur. Toprak birçok elementten meydana gelse de toprağınızın türünü bilmek ona göre bitki yetiştirme seçmenizi sağlayacaktır.
HİNT İNCİRİ
Hint inciri kaktüsgiller   familyasında  sınıflanan  Opuntia   cinsinin tipik bir türüdür. Türkçede bu kaktüs türü için frenk inciri, frenk yemişi, dikenli incir ya da halk ağzında kaynanadili adları kullanılmaktadır.
SICAKLIĞIN BİTKİ GELİŞİMİNE ETKİSİ
Her bitkinin istediği bir sıcaklık değeri vardır.
Meyve fidanları kaç yaşında meyve verir?
Yeni dikilen meyve fidanının ne zaman meyve vereceği en çok merak edilen sorudur.
TRABZON HURMASI
Anavatanı Çin olan Trabzon hurması Japonya’ya getirilerek üretime başlanmış. Türkiye de ilk üretim tarihi bilinmemekle beraber uzun yıllardan beri yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ülkemizde trabzon hurması fidanlarının en fazla üretimi Akdeniz bölgesinde gerçekleştirilmektedir.Ayrıca Ege, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde de yetiştiriciliği yapılmaktadır.
KORONEİKİ(BODUR) ZEYTİN AĞACININ ÖZELLİKLERİ
Koroneiki zeytin fidanı Yunanistan menşeli bir çeşittir. Girit zeytini de denilmektedir. Yunanistan da zeytin yetiştirme alanlarının %50-60 ını oluşturmaktadır. Bodurluğa yatkın bir çeşit olduğu  için ülkemizde sık dikim için tercih edilmektedir. Dikim mesafesi 3,5 x 1,5 ve 2 x 4 m olacak şekilde yapılabilmektedir. Koroneiki zeytin fidanı normal ağaçlar gibi büyüme gösterir, ancak budamaya elverişli olup budama yaptıkça da küsmeyen bir ağaç türü olduğu için bu ağaca bodur ağaçta denilmektedir.
AYVA
Ayva, gülgiller familyasından olup İran’ın kuzeyi, Türkmenistan ve Kafkasya menşeili bir meyve ağacıdır. Türkiye de meyve olarak çok sevilmektedir. Genellikle   meyve bahçesi kurulumunda çokça tercih edilen çeşitlerden biridir. Bahçe kurulumunda klasik anaca  aşılı fidanlar 5x5 ve 6x4  olarak bodur olanlar ise 4x2-4x1 ve 4x4-4x5  olarak dikimi yapılabilmektedir.
FRENK ÜZÜMÜ
Frenk üzümü 1-1,5 metreye kadar boylanabilen, kış aylarında yapraklarını döken çalı formlu bir bitkidir. Yaprak yapıları avuç içine benzer şekildedir. Bitki saçak kök yapısına sahip olduğu için kökler çok derinlere inmez.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.