08:00-18:00   |   info@fidandeposu.com
1500 TL ve Üzeri siparişlerinizde KARGO ÜCRETSİZ
BİLGİ ALMAK İÇİN; +90 232 700 22 00
Siparişleriniz İçin Meyve Fidanları Hakkında Bilgi İçin Süs Bitkileri Hakkında Bilgi İçin
:1 :2 :3
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
CEVİZ FİDANI ÇEŞİDİ SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
05.06.2017

CEVİZ FİDANI ÇEŞİDİ SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Türkiye coğrafi ve konumu ve iklimsel özellikleri bakımından verimli ceviz yetiştiriciliği yapılabilen  avantajlı ülkelerden biridir. Bu kapsamda yapılan araştırmalar sonucunda son 20 yıldır ülkemizin değişik bölgelerinde ceviz bahçeleri kurulmuş ve başarılı sonuçlar alınmıştır. Bu süreçte elde edilen önemli bilgilerden biri de bahçe oluştururken uygun ceviz fidanı çeşidinin seçimidir. Ceviz fidanı çeşidinin dikim yapılacak bölgenin iklim koşullarına uygun olması gerekmektedir.

Dikkat Edilmesi gereken diğer unsurlar

Toprak yapısı:Ceviz yetiştiriciliği yapılacak yerin toprak yapısı meyve yetiştiriciliğine uygun yapıda (ağır olmayan, geçirgen toprak) olması gerekmektedir.

Yaz Sıcaklıkları: Yüksek yaz sıcaklıkları meyvelerde güneş yanıklığı nedeniyle iç kararmaya neden olmaktadır. Buda meyve iç kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Bu nedenle yaz sıcaklığının yüksek olduğu yerlerde güneşin etkisine dayanıklı çeşitler seçilmelidir.

İlkbahar Geç Donları: İlkbahar geç donlarının görüldüğü yerlerde geç yapraklanan çeşitler seçilmelidir.

Kış Soğukları:Kış soğuklarının sert geçtiği bölgelerde ceviz yetiştiriciliğinde çok dikkatli olunmalıdır. Soğuğa karşı dayanıklı çeşit seçilmelidir.

Dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise bölgenin rakımıdır. Ceviz yetiştiriciliğinde çeşit seçiminde rakım çok önemlidir. Düşük rakımlı ve sıcak bölgeler için Chandler çeşidi, rakımı yüksek soğuk bölgeler için Fernor çeşidi önerilebilir. Tozlayıcı olarak ise Franquette ve Fernette çeşitleri önerilebilir.

Rakıma Göre Çeşit Seçimi

0 – 800 (Rakım): Yalova, 1, 2, 4 Pedro

0 – 1000 (Rakım): Chandler, Franquette, Fernetta

600 – 1200 (Rakım): Kaman, Bilecik, Oğuzlar 77

600 – 1400 (Rakım): Şebin, Fernor, Bilecik

Rakım, meyve kalitesi ve verim miktarı açısından, fidanın gelişimi, çiçeklenme ve tozlanma dönemleri açısından çok önemlidir.

Pedro, Chandler, Frenquette, Fernette, Fernor gibi yabancı çeşitler yeni sürgünlerin %70’inde meyve oluştururken, Yalova gibi bazı yerli çeşitlerin sürgünlerinin %30’unda meyve oluşturmaktadır. Bahçe tesisi kuracak olanların çeşit seçerken bu konuda dikkat etmeleri gerekmektedir.

Blog Son Eklenenler
MUŞMULA FİDANI
Oldukça yararlı bir meyve olarak bilinen muşmula ağacının latince ismi Mespilus germanica olarak bilinmektedir. Gülgiller ailesine ait olan muşmula ağacına halk arasında döngel, tözgel ve beşbıyıkta denilmektedir.
KIŞLIK YAĞ
Kışlık yağlar, özellikle meyve ağaçları, üzüm bağları ve diğer tarım ürünleri için oldukça faydalı bir mücadele yöntemidir. Kışlık yağ olarak geçen mineral yağlar hastalıkların önlenmesi, bitkilerin kışa dayanıklı hale gelmesi ve en önemlisi zararlılarla mücadelede büyük rol oynar. Bu yağlar, ağaçların kabuklarına ince bir koruyucu tabaka şeklinde kaplar. 
BORDO BULAMACI
Karışık hobi bahçelerinde veya kapama meyve bahçelerinde fidanlarınızın değişen hava koşullarının sebeb olabileceği hastalıklardan koruma adına koruyucu ilaçlamalara başvurabilirsiniz. Koruyucu ilaçların başında da bordo bulamacı gelmektedir.
MEYVE AĞACI BUDAMANIN ÖNEMİ
Meyve ağaçlarının kısa zamanda ürün vermesini sağlamak ve onları uzun süre verim çağında tutmak amacıyla budama yapılmaktadır.
FARKLI TOPRAK TÜRLERİNİ ANLAMAK
Bütün topraklar eşit olarak yaratılmamıştır. Tıpkı insanlar ve bitkiler gibi topraklar da onları farklı yapan özelliklere sahiptir. Hangi tür toprağa sahip olduğunuzu bilmek onun verimliliğini ve eksikliklerini belirlemenize yardımcı olur. Toprak birçok elementten meydana gelse de toprağınızın türünü bilmek ona göre bitki yetiştirme seçmenizi sağlayacaktır.
HİNT İNCİRİ
Hint inciri kaktüsgiller   familyasında  sınıflanan  Opuntia   cinsinin tipik bir türüdür. Türkçede bu kaktüs türü için frenk inciri, frenk yemişi, dikenli incir ya da halk ağzında kaynanadili adları kullanılmaktadır.
SICAKLIĞIN BİTKİ GELİŞİMİNE ETKİSİ
Her bitkinin istediği bir sıcaklık değeri vardır.
Meyve fidanları kaç yaşında meyve verir?
Yeni dikilen meyve fidanının ne zaman meyve vereceği en çok merak edilen sorudur.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.