08:00-18:00   |   info@fidandeposu.com
900 TL ve Üzeri siparişlerinizde KARGO ÜCRETSİZ
BİLGİ ALMAK İÇİN; +90 232 700 22 00
Siparişleriniz İçin Meyve Fidanları Hakkında Bilgi İçin Süs Bitkileri Hakkında Bilgi İçin
:1 :2 :3
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
BODUR ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SIK DİKİM
30.05.2017

BODUR ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SIK DİKİM

Bodur zeytin yetiştiriciliğinde sık dikim uygulamalarının temel amacı, geleneksel yetiştiriciliğin ekonomik açıdan yeterince sonuç vermemesi buna karşılık sık dikimde ağaçların hem verime erken yatmaları hem de verimin yüksek olmasıdır. Zeytinde sık dikim uygulaması son 20 yıldır başarıyla yürütülmektedir. Bu uygulamanın başarılı olmasının en önemli sebepleri; %100 makinalı hasat yapılması,3.yıldan başlayarak verim alınması, yüksek verimlilik, uygun çeşit seçiminin önemi, yüksek kalitede yağ elde edebilme ve tüm üretimin %100’ünün natürel sızma yağ olmasıdır.

Makinalı Hasat: Traktör ve iş makinalarına takılan gövde sarsıcılar, el tipi zeytin hasat makinaları kullanılmaktadır. Bu makinalar %98 oranında toplama yapabilmekte, ağaca ve meyveye zarar vermemektedir. Sık dikim zeytin tarımı arazi eğiminin %20’ye kadar olduğu arazilerde sorunsuz olarak yapılabilmektedir.

Çeşit Seçimi: Sık dikim zeytin yetiştiriciliğinde başarılı sonuç alınabilmesi için çeşit seçimi çok önemlidir. Bu çeşitlerden en önemlileri bodur zeytin fidanları olan Arbequina,Arbosana,Koroneiki ve Sikitita’dır.

Dikim Sıklığı: Dikim sıklığı çeşit özelliğine, toprak verimliliğine ve sulama imkanına göre farklılık göstermektedir.Sıra üzeri 1,35 ile 1,5 m ve sıra arası 3,5 ile 4 m arasında değişebilir.

Karlılık Sık Dikim Sistemi: Bu sistem işçilik giderlerini sadece hasat işçiliğinde değil aynı zamanda budama ve dikim işçiliğini de azaltmıştır. Geleneksel zeytin tarımında işçilik giderleri toplam maliyet içerisinde çok büyük bir paya sahiptir. Bu sistem işçiliğe bağımlı olmayan ve karlılıkta çok ciddi yükseliş gösteren her ülkede çok kısa sürede benimsenmektedir.

Ana Dal Farmasyonu: Sık dikim sisteminin karakteristik özelliklerinden birisi ana dalın yapılandırılmasıdır. Bu yapılandırma ilk 3 yıl boyunca destekleme ve budama aktiviteleri ile yapılır. Fidanın büyüme sürecinde her 20 cm de desteğe bağlanır ve fidan boyunun üçte biri ölçüsünde alt dallar temizlenir. Bu temizleme toprak seviyesinden 60 cm yüksekliğe kadar devam eder. Destek olarak kazık veya bambu kullanılır. Fidan 2,5 m yüksekliğe ulaşınca yaz aylarında tepe kesme işlemi uygulanır. Meyve verimi 3.yılda başlar ortalama verim ise dekara 800-1200 kg civarındadır. Sıcak bölgelerde optimum bakım şartları gerçekleştiğinde dekara 1600 kg’a kadar meyve verimi alınabilmektedir.

Hasat Kalitesi: Hasatta makine kullanımı hızlı bir hasat ve optimum olgunlukta toplama olanağı sunmaktadır. Meyveler toprak ile temas etmediğinden zarar görmeden toplanabilmekte ve hızlı bir şekilde işlenmektedir. Bütün bu işlemler çeşidin karakteristik özelliğini ve aromasını korumasına ve yüksek kalitede zeytinyağı üretme olanağı sağlamaktadır.

Blog Son Eklenenler
FARKLI TOPRAK TÜRLERİNİ ANLAMAK
Bütün topraklar eşit olarak yaratılmamıştır. Tıpkı insanlar ve bitkiler gibi topraklar da onları farklı yapan özelliklere sahiptir. Hangi tür toprağa sahip olduğunuzu bilmek onun verimliliğini ve eksikliklerini belirlemenize yardımcı olur. Toprak birçok elementten meydana gelse de toprağınızın türünü bilmek ona göre bitki yetiştirme seçmenizi sağlayacaktır.
HİNT İNCİRİ
Hint inciri kaktüsgiller   familyasında  sınıflanan  Opuntia   cinsinin tipik bir türüdür. Türkçede bu kaktüs türü için frenk inciri, frenk yemişi, dikenli incir ya da halk ağzında kaynanadili adları kullanılmaktadır.
SICAKLIĞIN BİTKİ GELİŞİMİNE ETKİSİ
Her bitkinin istediği bir sıcaklık değeri vardır.
Meyve fidanları kaç yaşında meyve verir?
Yeni dikilen meyve fidanının ne zaman meyve vereceği en çok merak edilen sorudur.
TRABZON HURMASI
Anavatanı Çin olan Trabzon hurması Japonya’ya getirilerek üretime başlanmış. Türkiye de ilk üretim tarihi bilinmemekle beraber uzun yıllardan beri yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ülkemizde trabzon hurması fidanlarının en fazla üretimi Akdeniz bölgesinde gerçekleştirilmektedir.Ayrıca Ege, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde de yetiştiriciliği yapılmaktadır.
KORONEİKİ(BODUR) ZEYTİN AĞACININ ÖZELLİKLERİ
Koroneiki zeytin fidanı Yunanistan menşeli bir çeşittir. Girit zeytini de denilmektedir. Yunanistan da zeytin yetiştirme alanlarının %50-60 ını oluşturmaktadır. Bodurluğa yatkın bir çeşit olduğu  için ülkemizde sık dikim için tercih edilmektedir. Dikim mesafesi 3,5 x 1,5 ve 2 x 4 m olacak şekilde yapılabilmektedir. Koroneiki zeytin fidanı normal ağaçlar gibi büyüme gösterir, ancak budamaya elverişli olup budama yaptıkça da küsmeyen bir ağaç türü olduğu için bu ağaca bodur ağaçta denilmektedir.
AYVA
Ayva, gülgiller familyasından olup İran’ın kuzeyi, Türkmenistan ve Kafkasya menşeili bir meyve ağacıdır. Türkiye de meyve olarak çok sevilmektedir. Genellikle   meyve bahçesi kurulumunda çokça tercih edilen çeşitlerden biridir. Bahçe kurulumunda klasik anaca  aşılı fidanlar 5x5 ve 6x4  olarak bodur olanlar ise 4x2-4x1 ve 4x4-4x5  olarak dikimi yapılabilmektedir.
FRENK ÜZÜMÜ
Frenk üzümü 1-1,5 metreye kadar boylanabilen, kış aylarında yapraklarını döken çalı formlu bir bitkidir. Yaprak yapıları avuç içine benzer şekildedir. Bitki saçak kök yapısına sahip olduğu için kökler çok derinlere inmez.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.