Ayva, gülgiller familyasından olup İran’ın kuzeyi, Türkmenistan ve Kafkasya menşeili bir meyve ağacıdır. Türkiye de meyve olarak çok sevilmektedir. Genellikle meyve bahçesi kurulumunda çokça tercih edilen çeşitlerden biridir. Bahçe kurulumunda klasik anaca aşılı fidanlar 5x5 ve 6x4 olarak bodur olanlar ise 4x2-4x1 ve 4x4-4x5 olarak dikimi yapılabilmektedir.
Ayva kahverengi gövdeli, kuvvetli gelişim gösteren,4-5 m boylanan ve yaprak döken bir ağaçtır. Kumlu-tınlı ve geçirgen topraklarda yetişir. Ayrıca derine gitmeyen yüzeysel kök sistemleri vardır. İklim seçmez ,hemen hemen her bölgede yetişmektedir. Çıplak köklü ayva fidanların dikimine Kasım sonu Aralık başı gibi başlanıp Mart ayının sonuna kadar devam edilir. Saksılı ve tüplü fidanlarda ise yılın 4 mevsimi dikim yapılabilmektedir. Budama işlemine ağaçlar uykuya girip yaprağını döktükten sonra başlanır ve ağaçlar tekrar uyanıncaya kadar devam edilir. Ayrıca budama işlemi ağacın verimliliğini arttırmak için yapılan bir işlemdir.
Gübreleme işlemi ise ilkbahar da ağaçlar uyanmadan önce uygulanmaya başlanmalıdır ve daha sonra ki süreçte ağaç ihtiyaç duydukça gübre takviyesi yapılmalıdır. Ayvalar klasik anaçlara(tohumdan çıkarılma) ayva kökenli bodur anaçlara(Quince BA29,Quince A klon ve Quince B ve C) ve armut kökenli bodur anaçlara (OHF333,OHF87 VE FOX 11) aşı uygulaması yapılmaktadır.
Ayva ağacının hem meyve olarak hem de yaprak olarak insan sağlığına birçok yararı bulunur .Meyve olarak zayıflamaya, saçları uzatmaya, kalp damar sağlığını korumaya, sindirimi kolaylaştırmaya gibi birçok özelliği vardır. Ayvanın kabuğu ve yaprağından çay yapılıp tüketilir ayrıca çekirdeklerinden de jel elde edilmektedir.