İnka eriği olarak da bilinen altın çilek, dünya üzerinde en çok Güney Amerika, Afrika, Hindistan ve Endonezya'da yetiştirilen özel bir bitkidir. Türkiye’de ise; Mersin (Silifke, Erdemli, Anamur), Antalya (Alanya, Kumluca, Altınova), Kahramanmaraş (Göksun) ve Denizli (Pamukkale) gibi şehirlerde ticari amaçlarla yetiştirilmekte ve hobi amaçlı olarakda ılıman bölgelerde üretimi yapılabilmektedir. Gün geçtikçe tropikal ve subtropikal ülkelere doğru üretimi yayılmaktadır.
Altın çilek, orta kısmı kahverengi, sarı-turuncu renkte ve ekşi-tatlı bir lezzete sahip meyvedir. İçeriğinde bolca A, B1 ve C vitaminleri, demir, kalsiyum ve fosfor bulunmaktadır.
ALTIN ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİ
Altın çilek, tohumdan yetiştirilen bir çalı grubu bitkisidir ve oldukça hızlı gelişir.1-1,5 m’ye kadar boylanır, oldukça verimlidir. Suyu seven bir bitkidir. Ekiminden 4-5 ay sonra çiçek açıp meyve vermeye başlar. Soğuğa karşı hassastır. Yeterli güneş ışığı alan mekanlar da gençlik budaması yapılarak çok yıllık bir bitki olarak bakılabilir.1-1,5 m arayla dikimi yapılır.
ALTIN ÇİLEĞİN FAYDALARI
Lif oranı en fazla olan meyvedir.
Kilo vermeye yardımcı özelliği vardır.
Diyabet (şeker) hastalarına faydalıdır.
Antioksidan açısından zengindir.
Potasyum ve kalsiyum değeri oldukça yüksektir.
Metabolizmanın hızlı çalışmasına yardımcı olur ve kan dolaşımını hızlandırır.
Cildi güneşten korumakta ve yaşlanmayı geciktirmektedir.
Kanda bulunan fazla ürik asitin atılmasına, kanı arındırmaya ve görme sinirlerini yapılandırmaya yardımcı olur.