Silindirik ve konik şekillerde irice olan kızılcık meyvesi bazen kırmızı bazen sarı bazen de kırmızı- sarı renklerde görülür. Ekşi ve mayhoş bir tadı olan kızılcık meyvesinin içi etlidir. İçerdiği mineraller ve bol C vitamini sayesinde oldukça faydalıdır. Mutfaklarda meyve suyu, reçel, marmelat olarak tercih edilmektedir.
Kan basıncını düzenleyen ve damarlara elastik özellik veren kızılcık meyvesi sağlık sektöründe de baş sıralarda yer alıyor. Özellikle çekirdeği, çiçeği, kabuğu, kökü ilaç yapımında kullanılıyor. Antiseptik özellik taşıyan bu kısımlar birçok yaranın tedavisinde anti bakteriyel olarak kullanılıyor.
Şubat, Mart aylarında çiçek vermeye başlayan kızılcık fidanı Ekim sonuna kadar meyve vermeye devam ediyor. Kendi kendine tozlaşma özelliği olan fidanlar ayrıca Fidandeposu.com’da da satışa sunuluyor.
Olgunlaşma döneminden önce ya da sonra yabani ağaçlara ait tohumlar ekilir ve bir sonraki yaza aşılamaya hazır hale gelir. Daha sonra aşılama yapılarak kızılcık fidanı üretilebilir.
Ayrıca doğal ortamında yetişmiş yabani ağaçlardan da kızılcık fidanı elde edilebilir. Çiçek vermeden önce budanarak elde edilen sürgünlere göz aşısı yapılır. Zamanında ve dikkat edilerek yapılan aşılamalarla oldukça verimli sonuçlar elde ediliyor.
Ekileceği toprağın analiz edilmesi ve kızılcık fidanı gereksinimlerini karşılayabilecek doygunlukta olması oldukça önemlidir. Geçirgen toprakta 4-5 metre aralıkla dikilmeli ve kazılan çukurun çok derin olmamasına dikkat edilmeli. Hasatta verimi arttırmak için birden fazla çeşit kızılcık fidanı ekilebilir. İstediğiniz kadar çeşitli fidanları Fidandeposu.com mağazamızdan satın alabilirsiniz.
Meyvelerinin ağacın her tarafına yayılmasını sağlamak ve verimli güneşlenme için kızılcık fidanında budama ihmal edilmemelidir. Suyu seven kızılcık fidanları yeteri kadar sulanmazsa kuraklık ve susuzluk meyvelerin büyümesini olumsuz etkiler. Verimi az topraklarda organik gübreleme ihmal edilmemeli. Bir ağaçtaki meyvelerin hepsi aynı zamanda olgunlaşmaz. Genelde Temmuz ayı ortasında hasata başlanabilir. Ekim ayına kadar 3- 4 kere hasat edilir. Meyveli ağaçlarda görülen sinekler kızılcık ağacına da dadanan haşerelerdir. Meyvelerin iri ve sağlıklı olması, üretkenliğinin sürdürülebilir olması için tarımsal mücadele ihmal edilmemelidir. Fidanın kendisinde hastalık görülmesi durumunda bakır preparatları veya fungisit uygulamaları yapılmalıdır.